Kendo

Kendo is een moderne Japanse vechtkunst die in haar thuisland Japan de grootste budosport is, met naar schatting vijf miljoen beoefenaars. Ook buiten Japan heeft kendo grote bekendheid gekregen. Zo wordt Kendo in Nederland bijvoorbeeld al ruim 40 jaar beoefend en is er in de meeste grote steden wel een dojo, oftewel een trainingsschool, te vinden. Kendo wordt zowel door mannen en vrouwen gemixt beoefend. Ook leeftijd speelt bij kendo geen rol.

Sakura-Kai is de dojo in Utrecht voor Kendo & Naginata.

Kendo bij Sakura-Kai

Example of a Kendoka

Als je bij ons begint train je in eerste instantie zonder beschermende uitrusting, de bogu. Na een aantal trainingen kun je een hakama en gi, de trainingskleren, aanschaffen. Afhankelijk van je inzet en vaardigheid is het mogelijk om na enige maanden in een volledige uitrusting (inclusief bogu) mee te trainen. Zelf aanschaffen van een bogu is niet altijd direct noodzakelijk: bij ons kunnen bogu eerst een tijdje geleend worden.

Lichaam en geest

Vele eeuwen is het zwaard in Japan een zeer geducht wapen geweest, en uit de oude zwaardtechnieken (kenjutsu) is het moderne kendo voortgekomen. Het gaat in modern kendo vanzelfsprekend niet meer om de praktische toepassing van de zwaardtechnieken. Het accent is al sinds het einde van de 17e eeuw, en met name in de 19e eeuw, verlegd naar de training van het lichaam en de geest door middel van het zwaard. Het beoefenen van Kendo is explosief maar uiterst geconcentreerd.

Eén moment van concentratieverlies betekent een wedstrijd verliezen. Wedstrijden zijn dus in eerste instantie bedoeld om de eigen vaardigheid, de concentratie en de conditie te toetsen en te verbeteren. Kortom, het zwaard is een mogelijkheid om tot een betere lichaamscontrole en, wat wellicht belangrijker is, tot een beheersing van de geest te komen. In het aanleren en sportief toepassen van de zwaardtechnieken worden lichamelijke conditie, lichaamshouding, concentratievermogen, inzet en zelfdiscipline optimaal en systematisch ontwikkeld.

Kiai

Opvallend bij kendowedstrijden of -trainingen zijn de kreten die er klinken. Deze kreten (kiai) vormen een wezenlijk onderdeel van het kendo. Ze zijn niet alleen bedoeld om indruk te maken op de tegenstander, maar ook voor het regelen van de ademhaling. Veel beginnende kendoka zijn nogal angstig om luid te schreeuwen, maar uit onderzoek blijkt dat het goed controleren van de ademhaling de spieren versterkt en bewegingen sneller maakt.

Uitrusting

Kendo wordt beoefend met een bamboe zwaard (shinai) en er mogen treffers geplaatst worden op het hoofd, de pols, het bovenlichaam en de keel. Deze trefvlakken zijn goed beschermd door de in het zicht springende uitrusting, de zogenaamde ‘bogu’, die door de kendoka wordt gedragen.

Examens

Binnen Kendo worden er net als bij andere Budosporten examens afgenomen. Deze examens zijn enerzijds een graadmeter voor de voortgang die is geboekt tijdens trainingen, anderzijds is het ook een training voor de geest en het zelfvertrouwen.

Bij Kendo beginnen we met eerste Kyu, en daarna de Dan-graden oplopend vanaf eerste Dan. 

Wat is er nodig om examen te kunnen doen?

  1. Trainingen; de Sensei moet aangeven dat je klaar bent voor je examen.
  2. Theorie; het meeste wordt besproken tijdens de trainingen, maar thuisstudie zal van gevorderden ook gevraagd worden.
  3. Deelname open trainingen NKR; minimaal drie in het afgelopen jaar.